
הוצאות אחזקת הרכב הן מהגדולות בחודש ובוודאי בשנה, אחרי המשכנתא או שכר הדירה. הדלק, הטיפול השנתי, הטסט השנתי, תשלומי הליסינג או המימון אם יש כאלה וכמובן הביטוח – חובה ומקיף או צד ג’. וגם, נתון שרובנו אינם מכניסים לסך החישובים הכולל, ירידת הערך של הרכב לאחר רכישתו. רכב חדש מאבד מערכו בצורה ניכרת מרגע עלייתו על הכביש ומן הסתם נמכר במחיר נמוך בהרבה מזה שנקנה.
הוצאות הדלק תלויות כמובן בכמות הנסיעות ובמאפייני המנוע וצריכת הדלק שלו, נתונים שמאבדים מאיכותם ככל שהרכב מתיישן – כלומר, צריכת הדלק עולה עם השנים. מיכל דלק מלא של כ-30-40 ליטר עולה כ-250-350 ₪, הממוצע הישראלי הוא כמיכל בשבוע. לנתונים אלה יש להוסיף את הטסט השנתי שעלותו מעל אלף שקל בשנה, את הטיפול השנתי שנע בין 2,000 ל- 3,000 בשנה, החלפת צמיגים פעם בשנה-שנה וחצי וגם ביקורים שונים במוסך במהלך השנים עקב תקלות או נזקים. במהלך תקופת הקורונה, למשל, רכבים רבים עמדו במשך שבועות ובעליהן מצאו שעליהם להוסיף לעלות השנתית גם החלפת מצבר.
ובנוסף לכל אלו, ההוצאה השנתית הגדולה על הרכב היא הביטוח. ביטוח החובה הוא, ובכן, חובה ע”פ חוק ואין לבעלי הרכב כל מקום להתלבטויות או התחבטויות לגביו. לעומת זאת, כל בעל רכב יכול להחליט אם הוא רוכש ביטוח מקיף, ביטוח צד ג’ בלבד או בכלל לא. האופציה השלישית היא כמובן סיכון גדול מדי שהרוב המוחלט של נהגי ישראל אינו לוקח על עצמו, וטוב שכך. בעל רכב שאינו מבוטח לא יקבל כל פיצוי או החזר כספי בעבור נזקי תאונה או נזקים אחרים כמו מזג אוויר סוער, הצפה או שריפה, לא יקבל פיצוי על נזק שנעשה בניסיון פריצה או גם אם הרכב נגנב ונעלם, לא יזכה לפיצוי בעבור רכב שהוכרז כמצב של טוטאל לוס. בנוסף, ביטוח הרכב כולל גם שירותי החלפת שמשות וחלונות, שירותי דרך וגרירה , החלפת גלגל או גם אספקת דלק במקרה הצורך, שירותים חיוניים וחשובים לכל נהג.
השאלה היא לגבי ביטוח מקיף או צד ג’ בלבד. ראשית, נסביר: ביטוח מקיף כולל את כל הפיצויים והכיסויים שהוזכרו לעיל ובנוסף כולל כיסוי בעבור נזקים שנגרמו לרכוש של צד שלישי – הרכב שלו או רכוש אחר שלו שנפגע מהרכב המבוטח. ביטוח צד ג’ כולל אך ורק כיסוי בעבור נזקי רכוש לצד שלישי ואינו יכסה או יפצה על נזקים שנגרמו לרכב עצמו.
רוב בעלי הרכב בישראל בוחרים בביטוח המקיף בכדי להגן על עצמם מפני נזקים שנגרמים לרכב מפאת תאונה, זדון או כאמור פגעי מזג אוויר שונים (עץ שנפל בסערה/ שיטפון שפוגע ברכב), נזקי שריפה (גם כשהיא נגרמת בזדון) וגם נזקים שנגרמים לרכב בעקבות הפרעות ושביתות המתרחשות באזור. הביטוח המקיף יפצה את בעל הרכב בערכו בשוק אם הוא נגנב או אם הוכרז כמצב של טוטאל לוס ומורד מהכביש.
אך מה קורה כאשר מדובר ברכב ישן, שערכו בשוק כבר נמוך והוא כמעט ושווה לסכום הביטוח השנתי? האם לרכוש ביטוח מקיף לרכב ישן? זו אכן סוגיה מעניינת והיא תלויה רבות בערך הרכב עצמו, מצבו ועד כמה הוא שמור ומתוחזק. בעלי רכבים ישנים המבקשים לחסוך בעלויות הוצאות הרכב מוותרים פעמים רבות על הביטוח המקיף ורוכשים ביטוח צד ג’ בלבד. בכך, הם מכוסים במקרה של פגיעה ברכב צד שלישי, שעלול להיות חדש ויוקרתי עם עלויות תיקון גבוהות מאוד. גבול האחריות בביטוח צד ג’ הפניקס עומד על 2 מיליון שקלים. את הרכב החבוט שאינו מבוטח בביטוח מקיף יוכלו לתקן במוסך הקרוב, בחלקי חילוף שאינם מקוריים ולעיתים יוותרו על פחחות וצבע.
אז, אמנם לא יקבל בעל הרכב כל פיצוי או כיסוי עבור פגיעות ברכב שלו, אבל ביטוח צד ג’ כן כולל מספר כיסויים שמאפשרים לבעלי רכב ישן לקבל את השקט הנפשי הבסיסי. כאמור, גבול אחריות מוגדל ולצד זה גם כיסוי בעבור הוצאות משפטיות וייעוץ משפטי במקרה של תביעות כנגד צד ג’.
בנוסף, ניתן לרכוש הרחבות וכיסויי מעטפת שמספקים פתרונות זמינים וחשובים למגוון אירועים שעלולים להתרחש על הכביש – שירותי גרירה, שירותי דרך (החלפת גלגל תקור, אספקת דלק במקרה הצורך, שירות חילוץ לרכב שנתקע וכו’), החלפת שמשות, כיסוי על נזקים לפנסים, כיסוי בעבור פגיעה במראות וכדומה..
וכך, מצד אחד חוסכים בעלי הרכב בהוצאות אחזקתו של רכב שערכו גם כך נמוך ומצד שני מספקים לעצמם שקט נפשי ואת השירותים הבסיסיים שיהפכו אי אלו אירועים בכביש לנסבלים יותר, קלים יותר להתמודדות וטיפול.
המשמעויות הנוספות של אחזקת רכב ישן
היתרון המשמעותי באחזקת רכב ישן הוא החיסכון בכאב לב. כל שריטה או דפיקה קלה בחניה, כן בסה”כ עוד שריטה או דפיקה קלה בחניה והדבר אינו מכאיב כמו אותה דפיקה ברכב חדש, נוצץ וללא רבב. מצד שני, צריך לדעת שרכב ישן הוא כזה שמאבד את איכויות נתוני היצרן, צריכת הדלק שלו עולה ולעיתים אף גורם ליותר זיהום אוויר. הסיכוי שרכב שבילה כבר אי אלו שנים על הכביש יבקר במוסך במהלך השנה הוא גדול ואלה הוצאות שצריך לזכור שמתווספות להוצאות האחזקה הכוללות ולעיתים מגיעות לעלויות שכבר הופכות את הסיפור לפחות כדאי כלכלית.
לסיום, רכב ישן הוא רכב שקשה למכור בשוק כל כך רווי כמו השוק הישראלי. אפשרויות המימון לרכישת רכב חדש הן רבות, שוק הליסינג מושך אליו רוכשים רבים ומאפשר כמעט לכל אחד לרכוש רכב חדש. כל סוכנויות הרכב והיבואנים מציעים היום מסלולי מימון וליסינג עם תשלום אחד של כמה עשרות אלפי שקלים בודדים בעת הרכישה ועוד תשלומים של כמה מאות שקלים בחודש למשך שלוש שנים. בסוף התקופה יכול להחליט בעל הרכב אם לשלם את הסכום הנותר או לגלגל את המימון ולהחליף ברכב חדש. רבים בוחרים בדרך זו ומתחדשים ברכב בכל שלוש שנים בממוצע.
אם אתם מחזיקים ברכב ישן בעל ערך נמוך, כדאי להתייעץ עם אחד מנציגי השירות שלנו לגבי הביטוח לרכב המתאים לכם ביותר כדי למנוע הוצאות מיותרות, אך גם להיות מכוסים ובטוחים בכביש.
החברה עושה מאמצים בכדי לוודא שהמידע המוצג בכתבה הינו המידע השלם והמדויק, אולם עשויים להיות שינויים ו/או להופיע בכתבה אי דיוקים ו/או שגיאות. הסתמכות על המידע הינה באחריות עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא תישא באחריות כלשהי בגין כל נזק ו/או הפסד מכל מין וסוג שהוא העלולים להיגרם, בין במישרין ובין בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על מידע זה. האמור לעיל הינו לידיעה כללית, מהווה תמצית וכחומר רקע בלבד. אין באמור לעיל בכדי להוות ייעוץ ו/או המלצה ו/או חוות דעת מכל סוג שהיא לרכישה ו/או הצטרפות למוצר והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי הניתן עפ"י דין. בכל מקרה של סתירה בפרשנות בין תנאי הפוליסה למידע האמור, יגברו תנאי הפוליסה. כל האמור לעיל הינו תמצית בלבד וזכויות המבוטח יהיו בהתאם לתנאי הפוליסה וסייגיה. מכירת המוצרים כפופה להוראות כל דין להליך חיתום ולנהלי החברה ותתחשב בנתונים האישיים של כל אדם. הפניקס חברה לביטוח בע"מ.