• 6 בנובמבר 2024
  • 02:45

כל מה שחשוב לדעת על טופס 161 החדש

עוזבים את מקום העבודה? חשוב שתכירו את טופס 161, שמאפשר לכם להחליט איך לנהוג עם כספי הפיצויים שהצטברו בחיסכון הפנסיוני שלכם. אילו אפשרויות עומדות לרשותכם, מהן ההשלכות ואיך ממלאים את הטופס? וגם: כל מה שחשוב לדעת על טופס 161 החדש.

מושגים
טופס 161

סיימתם לעבוד אצל המעסיק? עליכם למלא טופס 161, שמעיד על ניתוק יחסי עובד-מעביד ומאפשר לכם לבחור איך לנהוג בכספי הפיצויים שלכם. הטופס מפרט מהם כספי הפיצויים שהצטברו בחיסכון הפנסיוני שלכם – כלומר בקרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל לתגמולים, לצד פירוט מענקי הפרישה (במידה שהיו כאלה). מטרת הטופס היא להסדיר את מיסוי כספי הפיצויים שמגיעים לכם ממקום העבודה, כאשר לעיתים אפשר לקבל פטור על כספי הפיצויים או חלקם.

את הטופס המעסיק אמור להעביר אליכם, כדי שתוכלו להחליט איך לנהוג עם כספי הפיצויים שהצטברו: האם למשוך אותם כסכום חד פעמי או להשאיר אותם בחיסכון הפנסיוני. כפי שנבין בשורות הבאות, להחלטה שתקבלו עשויות להיות השלכות משמעותיות על קצבת הפרישה העתידית ועל הטבות המס שתוכלו לקבל, ולכן חשוב להכיר את המשמעויות השונות.

מה כולל טופס 161, איך ממלאים אותו ומה השתנה בטופס 161 החדש שהושק בשנת 2024? כל התשובות במדריך שלפניכם.

איך הפיצויים שלי קשורים לחיסכון הפנסיוני?

בשנת 2008 נכנס לתוקפו צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף, שמחייב הפרשה לחיסכון הפנסיוני. במסדרת צו ההרחבה המעסיק מחויב לכלול בהפקדות לחיסכון הפנסיוני גם הפקדה לרכיב פיצויים. ההפקדה החודשית לרכיב הפיצויים עומדת על 6%-8.33% מהשכר, ואת הסכומים שנצברו ברכיב זה באפשרותכם למשוך עם סיום ההעסקה. בהתאם להוראות החוק והתקרות הקבועות בו, משיכת כספי הפיצויים עשויה להיות פטורה ממס.

מדוע בעצם מאפשרים לנו למשוך את כספי הפיצויים עם סיום ההעסקה? כוונת המחוקק היא לאפשר לנו לייצר כרית ביטחון כלכלית עד שנמצא עבודה חדשה. עם זאת, חשוב לדעת שכספי הפיצויים מהווים כ- 40% מהחיסכון הפנסיוני שלנו – ומשיכתם עלולה להקטין באופן משמעותי את קצבת הפנסיה שנקבל בעתיד. משיכת כספי הפיצויים עשויה גם להקטין את הטבות המס שנקבל בעת הפרישה, במידה שינוצל הפטור ממס על פיצויי הפיטורים בעת קבלתם.

איך כל זה קשור לטופס 161? כפי שהבנו, הטופס מאפשר לכם להחליט איך לנהוג בכספי הפיצויים: האם למשוך אותם או להשאיר אותם בחיסכון הפנסיוני.

האם אפשר למשוך את כספי הפיצויים בלי טופס 161?

כן, אך בהיעדר טופס 161 משיכת כספי הפיצויים תהיה כרוכה בתשלום מס בגובה 47% או מס שולי. לכן חשוב לשמור את הטופס הסופי עליו חתום המעסיק, לצורך שימוש עתידי.

מה כולל טופס 161 החדש ואיך ממלאים אותו?

טופס 161 החדש נכנס לתוקפו בינואר 2024, והוא ממזג לכדי טופס אחד את הטפסים 161 ו- 161 א': עד לאותה נקודה בטופס 161 פירט המעסיק את תקופת העבודה ואת המידע על כספי הפיצויים, בעוד בטופס 161 א' הצהיר העובד מה ברצונו לעשות עם כספי הפיצויים. טופס 161 החדש מאחד כאמור את שניהם ומחולק ל- 3 חלקים:

חלק א' – הודעת המעסיק

חלק זה ימולא ע"י המעסיק וכולל את הפרטים שלכם העובדים, תקופת ההעסקה, גובה המשכורת ופירוט כספי הפיצויים שצברתם.

חלק ב' – הודעת העובד

בחלק זה עליכם לבחור את ייעוד כספי הפיצויים שצברתם בטבלה הייעודית, המוצגת בחלק ב.1. לרשותכם עומדות שתי אפשרויות:

  • אפשרות ראשונה – להשאיר את כספי הפיצויים בחיסכון הפנסיוני ולמעשה לייעד אותם לקצבה. אפשרות זו קרויה "רצף קצבה", ומכיוון שמדובר באפשרות ברירת המחדל על מנת לבחור בה לא חייבים למלא את הטבלה.
  • אפשרות שנייה –  למלא בטבלה את בחירתכם עבור כל אחד מרכיבי הפיצויים שנצברו עבורכם. האפשרות העומדות לרשותכם הן למשוך את כספי הפיצויים עם פטור ממס, רצף קצבה (השארת כספי הפיצויים בחיסכון הפנסיוני לצורך הגדלת הקצבה בעתיד) ורצף פיצויים (השארת הכספים בחיסכון לצורך משיכה עתידית).

כך נראה חלק ב.1:

צריכים סיוע במילוי חלק ב'? בחלקו השמאלי של הטופס מופיע קוד QR, שסריקתו תוביל להסבר על מילוי חלק זה.

לאחר קבלת החלטה ומילוי הפרטים הרלוונטיים, יש למלא ולחתום על ההצהרה בחלק ב.3:

161

חלק ג' – חישוב המעסיק, הנחיות לקופות הגמל ודגשים לעובד

בחלק זה המעסיק יסכם את הבחירות שביצעתם, וייתן הנחיות מתאימות לחברות המנהלות. בחלק זה יציין המעסיק את גובה המענק, הסכומים שנבחרו לרצף קצבה ולרצף פיצויים, וכן את הסכומים הפטורים והחייבים במס.

  • במידה שלא מילאתם את חלק ב' (הבחירה שלכם עבור כל אחד מרכיבי הפיצויים שנצברו עבורכם), המעסיק יסמן את חלופה א' שמשמעותה ייעוד כספי הפיצויים לרצף קצבה. בתרחיש זה עליכם להעביר לקופה את עמודים 1 ו- 4 בלבד של טופס 161.
  • במידה שמילאתם את חלק ב', המעסיק ימלא את חלופה ב' ויסכם את הבקשות שמילאתם. בתרחיש זה יש להעביר לקופה את הטופס במלואו, על כל עמודיו.  

 

מילוי טופס 161 – סדר הפעולות

  • בסמוך לסיום העסקה, המעסיק ימלא את חלק א' של הטופס ויעביר אותו אליכם.
  • לאחר קבלת הטופס מהמעסיק, יש למלא את חלק ב' תוך 10 ימים. במידה שלא החזרתם למעסיק את הטופס, הוא יעביר אותו לרשות המיסים תוך מילוי האפשרויות הרלוונטיות.
  • מילאתם את הטופס? יש להחזיר אותו למעסיק, כדי שיחשב ויאשר את הנתונים.
  • במידה שהכול תקין המעסיק יעביר את הטופס המלא לפקיד השומה, בצירוף 3 תלושי שכר אחרונים שלכם.
  • בסיום התהליך המעסיק ישלח לכם עותק מהטופס, אותו יש להעביר לקופה. במידת הצורך המעסיק יפנה אתכם לפקיד שומה לביצוע פעולות נוספות.

מתי צריך לפנות לפקיד השומה?

במידה שהמעסיק מילא את חלק ג' 2 בטופס 161, עליכם לפנות לפקיד שומה לצורך קבלת הנחיות והעברתן לקופות. הפנייה לפקיד השומה תתבצע בין היתר בעקבות התרחישים הבאים:

  • הסכומים שמילאתם בחלק ב' לא תואמים את הסכומים שמילא המעסיק בחלק א'.
  • אתם שכירים בעלי שליטה.
  • לא העברתם למעסיק את חלק ב' של הטופס עם הבחירה שלכם. במקרה כזה הכספים אמורים להיות מיועדים לרצף קצבה (השארת הכספים בחיסכון הפנסיוני לצורך הגדלת קצבת הפנסיה העתידית) – אך אי אפשר ליישם את אפשרות זו מכיוון שסכומי הפיצויים גבוהים מתקרת ברירת המחדל של רצף לקצבה או שאתם זכאים לקבל מענק מהמעסיק שאינו משולם מקופת גמל לקצבה.
  • בחרתם ברצף פיצויים.
  • ביצעתם קיבוע זכויות או רצף פיצויים אצל מעסיקים קודמים, או שקיבלתם מענקים פטורים ממעסיקים אחרים עבור אותה תקופת עבודה.

האם יש לטופס 161 תוקף?

עד שנת 2024 טופס 161 היה תקף לזמן מוגבל: למשך 90 ימים או לאותה השנה קלנדרית בה מולא הטופס. החל מינואר 2024, הטופס החדש אינו פג תוקף.

בחרתי להשאיר את הכספים בקופה. האם אוכל למשוך אותם בעוד כמה שנים?

כן, בכל שלב אפשר לבצע "חרטה מרצף קצבה": למשוך את כספי הפיצויים  ולזכות בהטבות מס מסוימות, לפי מועד עזיבת העבודה והמשיכה.

אומרים שכל סוף הוא התחלה חדשה. בכל הקשור לסיום ההעסקה, מילוי נכון של טופס 161 יסייע לכם להתחיל את הפרק הבא בצורה הטובה והנכונה ביותר עבורכם. לצורך קבלת החלטה מושכלת מומלץ להתייעץ עם סוכן הביטוח שלכם או מומחה במיסוי.

 

הפניקס פנסיה וגמל בע"מ והפניקס חברה לביטוח בע"מ (להלן: הפניקס"), עוסקות, בין היתר, בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ פנסיוני), ולהן זיקה למוצרים פנסיוניים ו/או ביטוחיים המנוהלים על ידן. האמור לעיל הינו למטרת אינפורמציה כללית בלבד ומובא כחומר רקע בלבד, אינו מהווה ייעוץ ו/או המלצה ו/או חוות דעת מכל סוג שהם, לרבות לרכישת מוצר פנסיוני או ייעוץ מס ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק כאמור בידי בעל רישיון עפ"י הדין, המתחשב בנתונים ובצרכים הפרטניים של כל אדם. במקרה של סתירה בין האמור לעיל לבין הוראות הדין, יגברו הוראות הדין.

אולי יעניין אותך גם…

image description