
מדי שנה נרשמים קרוב לשלושה מיליון ביקורים במחלקות לרפואה דחופה בבתי החולים הכלליים בישראל. רבים מהביקורים מוצדקים, אך לא מעטים מהם מיותרים לחלוטין. את המדריך שלפניכם נמליץ לכם לקרוא כמובן בשגרה ולא חלילה ברגע האמת, כדי שתדעו מבעוד מועד איך להתנהג במקרה הצורך.
תזמון זה עניין של טיימינג
ימי ראשון, חמישי ומוצאי שבת הם הימים העמוסים ביותר בחדרי המיון בישראל. לא תמיד ניתן לתכנן את מועד ההגעה למיון, אבל כדאי לפחות שתדעו שרוב הסיכויים שתאלצו להמתין בימים האלה לא מעט זמן בתור. לעומת זאת צפו לשקט תעשייתי בשעות שבהן מוקרנים למשל משחקים חשובים כמו גמר ליגת האלופות או פרקים מסוימים בתכניות טלוויזיה כמו פרק הגמר של “מאסטר שף” לצורך העניין.
9:00 בבוקר היא השעה המומלצת ביותר להגעה למחלקות לרפואה דחופה. בשעה 9:00 מגיעים הרופאים הבכירים רעננים מהבית וזאת לעומת בשעות הלילה 9:00-23:00, כשבחדר המיון תמצאו אך ורק מתמחים. יחד עם זאת כדאי לזכור שהשעות העמוסות ביותר בחדרי המיון הן 14:00-9:00 ו-21:00-18:00.
השעות השקטות ביותר במיון יולדות הן בין 9:00-7:30 בבוקר והחל מ-10:00, הלחץ מתגבר בהדרגה. שיא העומס במיון יולדות הוא בשעות הקטנות של הלילה ולפנות בוקר, פשוט כיוון שאז רוב הלידות מתרחשות.
באילו מצבים עדיף להישאר בבית?
אם אתם סובלים מבעיה כרונית שנמשכת כבר מספר ימים או שבועות ולא חלה החמרה במצבכם, עדיף שתוותרו על ההגעה לחדר מיון, גם אם כבר ממש נמאס לכם להרגיש לא טוב. מומלץ גם שלא להגיע למיון כדי לקצר תור לבדיקה: התורים לבדיקות כמו MRI או CT ארוכים במיוחד והרופאים בחדרי המיון כבר יודעים לזהות את המקרים שבהם המטופל בסך הכול מנסה לזרז את הבדיקה שנקבעה לו לעוד מספר שבועות או חודשים.
ישנם גם מצבים שבהם מומלץ להשאיר ילד חולה בבית. קחו בחשבון שבחדר המיון יש סיכוי גבוה להידבק במחלות. לכן אם הילד שלכם סובל למשל משלשולים והקאות, עדיף לטפל בו באופן ביתי ולהחזיר לו את הנוזלים שאיבד במנות קטנות באופן עצמאי (עם עדיפות לנוזלים מלוחים ומתוקים כמו מרק ומיץ ממותק). בחדר המיון יש סיכוי שידבק במחלה קשה הרבה יותר.
מתי להגיע עם ילדים לחדר מיון?
למיון ילדים מתקבלים מטופלים עד גיל 16. החל מגיל 16 ויום, יופנה המטופל למיון כללי. בניגוד למה שהורים רבים חושבים, במרבית המקרים חום גבוה לא מהווה סיבה מוצדקת להגיע לחדר מיון, למעט מקרים מיוחדים: חום של 41 מעלות ומעלה הוא סיבה מצוינת להגיע בבהילות לחדר המיון, ללא קשר לגיל החולה וכנ”ל לגבי חום של יותר מ-38 מעלות בתינוק בן פחות מחודשיים. בנוסף ילד הסובל משילוב של פריחה וחום גבוה, עשוי להימצא בסכנה ומוטב להגיע איתו לחדר מיון ללא דיחוי.
מעבר לזה, מומלץ להגיע עם ילדים לחדר מיון בכל מקרה של אובדן הכרה (ניתן להתייעץ עם מוקד רפואי טלפוני לפני כן), כאבים באזור החזה בשילוב עם קשיי נשימה, התייבשות (ישנוניות יתר, אצירת שתן של יותר מעשר שעות ואובדן הכרה), פרכוסים (מומלץ להגיע לבית החולים באמבולנס), כאבי ראש המופיעים יחד עם הליכה לא יציבה, טשטוש ובלבול, כוויה בדרגה שלישית ומעלה הגורמת לשינוי קיצוני במראה העור, דימום חריף שלא פוסק תוך רבע שעה, נשיכה או עקיצה של בעל חיים שגרמה לסימפטומים מעוררי דאגה והרעלה כתוצאה משתייה של חומר ניקוי או מינון יתר של תרופה.
כמה זה עולה לנו?
בגדול במקרים דחופים קופות החולים ישלמו עבור הפנייה למיון. במקרים הפחות דחופים, מומלץ להגיע למיון עם הפניה של רופא הקהילה או עם טופס 17. את הטופס ניתן לשלוח עד שבועיים לאחר השחרור לבית החולים או לבקש שישלחו לכם אותו מהמוקד הטלפוני ישירות למיון, באמצעות פקס (במקרה שהמוקד פעיל כמובן). את האישור הרטרואקטיבי תוכלו לקבל רק אם הפנייה למיון הייתה מוצדקת מבחינת הנהלים של קופת החולים.
עבור ביקור במיון ללא סיבה מוצדקת, תצטרכו להיפרד מ-877 שקלים ואם אתם במקרה תושבי חוץ, האירוע יעלה לכם אפילו יותר (1,313 שקלים ליתר דיוק). התשלום כולל שני מרכיבים: מימון טיפול בחדר המיון ותשלום אגרת מיון. במקרים מסוימים תיהנו מפטור מלא, למשל אם הגעתם למיון ללא טופס 17 ואושפזתם, אם הגעתם עם שבר חדש, פריקה חריפה של מפרק, פציעה כלשהי הדורשת תפירה, צירי לידה ועוד. אם לא הייתה לכם סיבה מוצדקת ובחרתם להגיע למיון בין 6:00-1:00, תצטרכו לשלם אגרת מיון בלבד (215 שקלים).
את רשימת המקרים המלאה תמצאו כאן
פינוי באמבולנס – רק במקרי חירום
לא רק הביקור במיון והבדיקות הרפואיות עולים כסף אלא גם הפינוי באמבולנס. פינוי לבית החולים באמבולנס ללא סיבה מוצדקת, יעלה לכם בין 1,850-350 שקלים ולכן אלא אם כן מדובר במצב חירום המחייב השגחה רפואית, מומלץ להגיע לבית החולים באופן עצמאי. המקרים שבהם הנסיעה באמבולנס תמומן באופן מלא על ידי קופת החולים כוללים פינוי לצורך אשפוז בבית חולים כללי, העברה של מטופל שנבדק בחדר מיון לבית חולים אחר, פינוי של נפגעי תאונות דרכים והעברה של מטופל למסגרת שיקומית או סיעוד מורכב. בית החולים (ולא קופת החולים) יממן נסיעה באמבולנס באופן מלא, כשמדובר במאושפז שהועבר לבית חולים אחר.
את הוצאות הנסיעה באמבולנס של יולדות מממן המוסד לביטוח לאומי והעברה של מאושפזים במוסד סיעודי (המקבלים סיוע במימון האשפוז ממשרד הבריאות) לבית חולים, תהיה על חשבון המוסד. כל מבוטח שפונה באמבולנס, מחויב לפנות למרפאת קופת החולים בהקדם האפשרי ולהציג דו”ח פינוי וחשבון על מנת להסדיר את התשלום. אי הסדרת התשלום תוך 60 יום ממועד הפינוי באמצעות קופת החולים, יוביל לכך שהמבוטח יצטרך לשלם את מלוא הסכום בעצמו לחברת האמבולנס. לאחר מכן יוכל המבוטח לפנות בבקשה להחזר מלא או חלקי לקופת החולים.
לקריאה נוספת על זכאות להחזר עבור פינוי באמבולנס, היכנסו לכאן
טיפים חשובים לסיום
- שיתוף מלא של הצוות הרפואי – חשוב מאוד לשתף את הצוות הרפואי בחדר המיון בכל התסמינים שאתם חווים, גם אם על פניו אתם לא חושבים שהם רלוונטיים לפנייה שלכם.
- אל תסתירו דבר – הרופאים בחדר המיון לא רשאים להעביר למשטרה מידע שנמסר להם על ידי מטופלים בשל החיסיון הרפואי, למעט במקרים שבהם יש חשד לאלימות במשפחה. לכן מומלץ גם שלא להסתיר מידע הקשור למשל לשימוש בסמים לא חוקיים או צריכה מופרזת של אלכוהול, נהיגה בגילופין ועוד.
- קראו את מכתב השחרור בעיון – בזמן השחרור מבית החולים, קראו בעיון את מכתב השחרור. ודאו שהוא כולל את כל הפרטים הרלוונטיים, את כל תוצאות הבדיקות שעברתם ושמצוינות בו המלצות להמשך טיפול. כמו כן ודאו שהרופא ששמו מופיע על המכתב, חתום עליו. אם יש משהו שאתם לא מבינים במכתב השחרור, אתם רשאים לבקש הסבר מהרופא או מהאחות בחדר המיון.
- שמרו היטב על כל מסמך או טופס שקיבלתם לפני, בזמן ואחרי האשפוז. אם למשל הופניתם לחדר המיון על ידי רופא, שמרו על טופס ההפניה. כך יהיה לכם קל יותר לדרוש תשלום עבור האשפוז או להוכיח שהביקור היה באישור רופא, אם במקרה תגיע אליכם דרישת תשלום