
רכב אוטונומי - הכוונה היא למכונית שיודעת לנווט בכבישים בכוחות עצמה, לבצע פניות ועצירות, לשמור על כללי הבטיחות ולהביא אותנו ליעד בבטחה. יצרניות הרכב הגדולות כבר עובדות על הפיתוחים שאמורים לשנות את חוויית הנהיגה מהקצה אל הקצה – מפיתוחים של יצרניות דוגמת טויוטה וג'נרל מוטורס ועד רכב אוטונומי של טסלה.
איזה סוגים של נהיגה אוטונומית ישנם, מה צפוי לנו בארץ ומה עושים לגבי הביטוח?
למידע נוסף בנושא ביטוח רכב חשמלי
כיצד עובד רכב אוטונומי?
ההגעה מנקודה לנקודה בבטחה, לעיתים במינימום התערבות אנושית, מבוססת על טכנולוגיות מתקדמות: מצלמות שמספקות תמונה היקפית של 360 מעלות, רדארים לטווח קרוב (לצורך זיהוי הולכי רגל) ולטווח רחוק (לצורך זיהוי מכוניות), ליידארים – רדארים מבוססי לייזר שמספקים תמונה ברורה יותר של הנעשה – הם העיניים של הרכב. חיישני מיקום מבוססי GPS מספקים לרכב את המיקום המדויק, ומאפשרים לעשות שימוש גם בחוכמת ההמונים לצורך זיהוי פקקים או עבודות בכביש.
כל הנתונים מהחיישנים והאמצעים הטכנולוגיים המתקדמים נאספים ומעובדים ע"י כוח מחשוב רב עוצמה, שאמור לאפשר לרכב לקבל את ההחלטות הטובות והמדויקות ביותר בזמן אמת.
רמות נהיגה אוטונומית
למרות מה שנהוג לחשוב, נהיגה אוטונומית היא לא כזו שמסתכמת אך ורק בנהיגה ללא נהג.
למעשה, עפ"י ארגון הרכב הבינלאומי, ישנן 6 רמות של נהיגה אוטונומית, מחלקן אנחנו נהנים כבר היום:
רמה 0: ללא אוטומציה – הכוונה היא לרכב ללא יכולות אוטונומיות, וללא חיישנים מתקדמים המאפשרים לרכב לבצע פעולות בעצמו. רכבים אלו עשויים להיות מצוידים במערכות בטיחות כמו מובילאיי או חיישני רוורס, אך הן לא מאפשרות לרכב לבצע פעולות אוטונומיות.
רמה 1: סיוע לנהג – רכבים המשתייכים לרמה זו מצוידים בחיישנים המאפשרים ביצוע פעולות נקודתיות באופן אוטונומי, דוגמת האטת מהירות הנסיעה. פעולה נוספת המתבצעת באופן אוטונומי כוללת מניעת סטייה מנתיב, בעזרת מצלמה המזהה את נתיב הנסיעה. מערכות אלו אינן משמשות לנהיגה אוטונומית, אלא פועלות ככוח עזר המסייע לנהג בעת הצורך. כבר כיום רכבים רבים מצוידים ביכולות אוטונומיות אלו, המסייעות לנהגים לשמור על הבטיחות בזמן הנהיגה.
רמה 2: אוטומציה חלקית – אם הרמה הקודמת התבססה על מערכות עזר שמבצעות פעולות נקודתיות, רמה זו כוללת שתי מערכות אוטונומיה ובטיחות לפחות, המסוגלות לדאוג בו-זמנית גם להיגוי וגם לבלימה. למרות שהמערכות ברכב זה יכולות לדאוג לחלק מהיבטי ההיגוי, ההאצה והבלימה, על הנהג לאחוז בהגה ולהיות ערני להתרחשויות בכביש. היכולות ברמה זו כוללות למשל חנייה אוטונומית ובקרת שיוט הכוללת שמירה על מרחק מרכבים אחרים, שמירה על גבולות הנתיב ומעבר בין נתיבים. אפשר להחשיב את ה- AutoPilot של טסלה כמערכת המשתייכת לרמה 2.
רמה 3: אוטומציה מותנית – במסגרת רמה זו מערכות הרכב יכולות לתפוס פיקוד, ובתנאים מסוימים לנהוג באופן אוטונומי ולאפשר לנהג להוריד את הידיים מההגה. תנאים אלו כוללים למשל נסיעה בכבישים מהירים, שנחשבת לפשוטה יחסית. השליטה ברכב תעבור לנהג במקרים מורכבים יותר – למשל לקראת היציאה מכביש מהיר או כאשר ישנן עבודות בכביש.
רמה 4: אוטומציה ברמה גבוהה – בשונה מרכבים אוטונומיים ברמה 3 שבהם נדרשת התערבות אנושית במקרים מורכבים, ברמה 4 הנהג לא נדרש להתערב כלל. במסגרת רמה זו הרכב יפעל בצורה אוטומטית לחלוטין, בכל האספקטים הנחוצים לנהיגה. נכון להיום, נהיגה אוטונומית ברמה 4 מתאפשרת רק בתנאים מסוימים, כמו למשל מגרשי ניסוי.
רמה 5: אוטומציה מלאה – החלום של כל נהג. ברמה זו, בדומה לרמה 4, הרכב מצויד במערכות המאפשרות נהיגה אוטונומית מלאה. אך אם ברמה 4 הנהיגה האוטונומית מוגבלת לסביבות נהיגה מסוימות, ברמה 5 המכונית אמורה לנהוג בצורה עצמאית לחלוטין בכל תנאי. עפ"י ההצהרות של אילון מאסק, טסלה צפויה להציג רכב אוטונומי ברמה 5 בשנת 2023.
מכוניות ברמה 5 עדיין רחוקות מייצור המוני, אך כמו שזה נראה, הטכנולוגיה לא תעצור עד שהיא תגיע ליעד: כבר בתחילת שנת 2021 השיקה הונדה את דגם הלג'נד ביפן, עם מערכות המדרגות אותו ברמה 3. ביולי 2021 השיקה טויוטה שירות של שאטלים אוטונומיים שפעל בכפר האולימפי בטוקיו, פרויקט שהופסק בעקבות פגיעה בספורטאי המשתתף במשחקים הפראלימפיים. מקרה זה מלמד שלטכנולוגיית הנהיגה האוטונומית יש עוד דרך לעשות, גם אם היא הולכת ומתקצרת. ומה לגבי רכבים אוטונומיים ברמה 5? בסוף 2021 דווח ע"י בלומברג שאפל מתעדת להשיק רכב שכזה בשנת 2025, כשאילון מאסק כאמור נושף חזק בעורף.
מה קורה בארץ? האם אנחנו שם?
לצד הפיתוחים הטכנולוגים שמקרבים את הפיתוח המיוחל של מכונית 100% אוטונומית, יש מספר פערים בירוקרטיים שצריך לסגור. כדי לאפשר לרכב 100% אוטונומי לעלות על הכביש, צריך להוביל שינויי חקיקה. בהקשר זה, ביולי 2021 אישרה הממשלה עדכון לפקודת התעבורה, לפיו חברות רכב אוטונומי יוכלו להציע שירותי הסעות מסחריים, ללא צורך בנהג. בכך הפכה ישראל למדינה השנייה בעולם שהסדירה בחקיקה את היכולת של רכבים מסחריים ללא נהג לעלות על הכביש.
במישור הטכנולוגי, נכון להיום פועלים בישראל למעלה מ- 600 סטרטאפים בתחום התחבורה החכמה. זאת לצד מספר חברות המבצעות בישראל ניסויים ברכבם אוטונומיים. החדשנות הטכנולוגית בתחום הרכבים האוטונומיים בישראל, עשויה להפוך את ישראל למעצמת נהיגה אוטונומית, שתמשוך חברות מכל רחבי העולם. ומי יודע? בקצב הזה לא רק אפליקציית הניווט הפופולרית בעולם תהיה תוצרת כחול-לבן, אלא גם המערכות המאפשרות הגעה עצמאית אל היעד.
ומה עם ביטוח לרכב אוטונומי?
עוד נושא שצריך להסדיר לקראת הגעתו המיוחלת של רכב המאפשר נהיגה אוטונומית מלאה, הוא הנושא הביטוחי.
חברות הביטוח יודעות לבטח מקרים ולתמחר סיכונים, בהתאם לניסיון עבר. כך בביטוח רכב "רגיל" וכך בתחומים אחרים. אך מה קורה כאשר פעילות הרכב האוטונומי עדיין בחיתוליה, ואין מספיק נתונים לגבי הסיכון הגלום בה? איך מתמחרים את הנהיגה ברכבים מסוג זה, כאשר לא קיימת סטטיסטיקה משמעותית בנוגע להיקף ושיעור התאונות ברכבים אוטונומיים?
דילמה נוספת נוגעת לשאלת האחריות הביטוחית. בעת תאונה עולה השאלה: מי צריך לשאת בעלויות – האם חברת הביטוח, כמו בכל ביטוח רכב רגיל? או אולי יצרנית הרכב, במקרה של תקלה שהובילה לתאונה במערכות האוטונומיות?
תרחישים נוספים שאופייניים לרכב האוטונומי מגדילים את האתגרים הביטוחיים, ומצריכים מענה מותאם. כך למשל מה עושים כאשר רכב שפעולתו מבוססת בחלקה על מידע מהרשת, חווה בעיות קליטה? איך מתייחסים לתרחישים דוגמת השתלטות האקרים על הרכב, שעלולה לגרום נזק לרכב ולסביבתו? האם מדובר באירוע ביטוחי, או באירוע טרור שהמדינה צריכה לכסות?
ויש דילמה נוספת, שעשויה להשפיע על חיי אדם. בשנת 1967 נוסחה ע"י הפילוסופית פיליפה פוט "דילמת הקרונית", במסגרתה קרון רכבת עומד לפגוע בחמישה בני אדם. יש לכם אפשרות להסיט את הרכבת ממסלולה, ולהפנות אותה למסילה עליה ניצב אדם בודד. וזו הדילמה: האם תיתנו לגורל לעשות את שלו? או למען הצלתם של 5 אנשים, תהיו מוכנים ליטול יוזמה ולהרוג אדם אחד? בקרוב מאוד, ההכרעה בדילמות מהסוג הזה עשויה להתבצע ע"י מכונות: האם לאפשר לרכב להתנגש ברכבים שלפניו? או להישאר במסלולו ולפגוע בהולכי רגל? שאלות מוסריות אלו יהוו את הבסיס לקביעת האתיקה והרגולציה שתקבע את התנהגותם של הרכבים החשמליים בעתיד.
האתגרים הם רבים, לטכנולוגיה יש עוד דרך לעבור, ובכל זאת: כמו הרבה מאוד טכנולוגיות שנכנסו לחיינו, גם אחרי שהרכבים האוטונומיים לחלוטין ייכנסו לחיינו, כנראה שנשאל: איך הסתדרנו בלעדיהם?
החברה עושה מאמצים בכדי לוודא שהמידע המוצג בכתבה הינו המידע השלם והמדויק, אולם עשויים להיות שינויים ו/או להופיע בכתבה אי דיוקים ו/או שגיאות. הסתמכות על המידע הינה באחריות עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא תישא באחריות כלשהי בגין כל נזק ו/או הפסד מכל מין וסוג שהוא העלולים להיגרם, בין במישרין ובין בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על מידע זה. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי או כל ייעוץ אחר המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הפניקס חברה לביטוח בע"מ.