שאלות ותשובות
מהו הרכב תיק ההשקעות של מקבלי קצבת הזקנה בקרן הפנסיה?
הפנסיונרים זכאים לתשואה מובטחת בשיעור של 4.86% וזאת על 60% מהנכסים, יתרת הנכסים [40%] מושקעים בשוק ההון. המשמעות הינה שחלק גדול מהכסף אינו תלוי בביצועים בשוק ההון מה שעשוי להבטיח יציבות בסכום הקצבה לאורך זמן, כך שבמקרה של שוק יורד הפנסיונרים חשופים פחות להשפעה של התשואות השליליות. רמת הסיכון בתיק ההשקעות של הפנסיונרים נמוכה יותר מאשר רמת הסיכון בתיק ההשקעות של העמיתים, זאת בשל השיעור הגבוה של אגרות החוב המיועדות בקרן, כך שעמית אשר יפרוש היום עשוי "לקבע" את ההפסד שצבר ולא יוכל לתקן כאשר יהיו עליות בשוק ההון זאת בהשוואה למצב בו היה נשאר במסלול ההשקעה שלו בטרם התחיל לקבל קצבה. ככל שהסכום הצבור בקרן הפנסיה גדול יותר כך תגדל קצבת הזקנה.
כיצד מחושבת קצבת הזקנה מקרן פנסיה?
קצבת הזקנה מחושבת ע"י חלוקת הסכום הצבור במועד הפרישה במקדם ההמרה אשר נקבע בהתאם לנתונים האישיים של הפנסיונר ובת זוגו. מקדם ההמרה למעשה מגלם את התשואה שהחברה מניחה שהיא תשיג לכספי הפורש. הנחת התשואה השנתית בקרן הפנסיה הינה 4.26% לפני ניכוי דמי ניהול. הפנסיונרים זכאים ל 60% אגרות חוב מבטיחות תשואה של 4.86% , לכן על מנת לשמור על קצבה יציבה וקבועה נדרש לעמוד ביעד תשואה שנתי של 3.36% בשוק ההון.
מה המשמעות של פרישה לפנסיה במצב של שוק הון יורד?
במצב שוק יורד, המשמעות הינה שסכום הצבירה בחשבון העמית ערב הירידות בשוק ההון היה גבוה יותר מהסכום אשר נמצא בחשבון העמית כיום, לכן ככל שהעמית יפרוש בתקופה זו סכום הפנסיה אשר יהיה זכאי לקבל למשך כל ימי חייו יהיה נמוך יותר מזה אשר היה עשוי לקבל אילולא הירידות בשוק ההון. במידה והפורש מחליט שלא לפרוש בתקופה זו, אזי ככל שיהיו עליות שוק ההון כך סכום הצבירה יגדל והמשמעות שפנסיית הזקנה תגדל בהתאמה.
מהו מנגנון עדכון הפנסיה לאחר תחילת קבלת הקצבה?
הקצבה אשר משולמת מקרן הפנסיה מתעדכנת אחת לשנה בהתאם לתשואות שהשיגה קרן הפנסיה על ההשקעות בשוק ההון. כיוון ששיעור ההשקעות בשוק ההון הינו בשיעור של 40% מהנכסים, כך הסיכוי שקרן הפנסיה תעמוד ביעד התשואה גדל וסכום הפנסיה אשר משולמת לפנסיונר עשויה אף לגדול ככל שהתשואות בשוק ההון יעלו. העובדה שהפנסיונרים נהנים משיעור של 60% אגרות חוב מבטיחות תשואה, עשויה להביא ליציבות בקצבה גם כאשר שוק ההון יורד.
כמובן שההחלטה על פרישה או דחיית פרישה צריכה להתייחס בראש ובראשונה למאפייני הלקוח וצרכיו וכן לעיתוי המעבר למסלול אחר בהתייחס למצב בשווקים והציפייה.
אם הוצאתי ע"י המעסיק לחופשה ללא תשלום, מה עליי לעשות?
בתקופת החופשה ללא תשלום המעסיק מפסיק לשלם את הכספים לקרן הפנסיה. תוכל לשמור על רצף הזכויות הפנסיוניות שלך באמצעות הפקדות עצמאיות או באמצעות הסדר ריסק (הסדר ריסק הוא הסדר תשלומים מופחתים לשמירה על הכיסויים הביטוחיים). בקרן הפנסיה קיימת אורכת ביטוח למשך 12 חודשים באופן אוטומטי כך שתישאר בכיסוי ביטוחי כפי שהיית במועד הפסקת התשלום האחרון על ידי המעסיק. במהלך תקופה זו התשלום עבור הכיסוי הביטוחי ימומן מתוך הצבירה הקיימת בחשבונך, כך שאינך נדרש לתשלום באופן פרטי (מחוץ לקרן הפנסיה) בתקופה זו.
במקרה בו תקופת החל"ת מתארכת מעבר ל 12 חודשים, יש לפנות לחברה או לסוכן הביטוח שלך, ולבקש לערוך הסדר ריסק. לתשומת ליבך, לא ניתן לערוך הסדר ריסק לאחר חלוף 12 חודשים ממועד ההפקדה האחרונה (קרי בסיום אורכת הביטוח האוטומטית) ועל כן חשוב להתחיל בביצוע התשלומים לפני שחלפו 12 חודשים מהמועד האחרון שבו המעסיק הפקיד הפקדה לקרן הפנסיה.
במקרה בו תקופת החל"ת מתארכת מעבר ל 12 חודשים, יש לפנות לחברה או לסוכן הביטוח שלך, ולבקש לערוך הסדר ריסק. לתשומת ליבך, לא ניתן לערוך הסדר ריסק לאחר חלוף 12 חודשים ממועד ההפקדה האחרונה (קרי בסיום אורכת הביטוח האוטומטית) ועל כן חשוב להתחיל בביצוע התשלומים לפני שחלפו 12 חודשים מהמועד האחרון שבו המעסיק הפקיד הפקדה לקרן הפנסיה.
אם פוטרתי ויש לי קרן פנסיה, האם אני יכול למשוך את הכספים הצבורים?
הנך רשאי לפדות את הכספים שהצטברו עבורך גם לפני גיל פרישה כסכום חד פעמי. עם זאת, לתשומת ליבך כי פדיון חלקי או מלא פוגע בצבירת הכספים בקצבת הזקנה שתשולם לך וכן עלול לפגוע בכיסוי הביטוחי לנכות ופטירה וכמו כן כרוך בנכוי מס כאמור להלן. שים לב כי בעת משיכת כספים מרכיב התגמולים קיים ניכוי מס בשיעור של 35% או בגובה המס השולי התואם את הכנסותיך, הגבוה מבין השניים. כמו כן, כספי הפיצויים ניתנים למשיכה עם סיום יחסי עובד-מעסיק ושיעור המס בגינם יקבע בהתאם להנחיות פקיד שומה ו/או בהתאם לטופס 161 שקיבלת מהמעסיק.
מהי ההשפעה של ירידות בשווקים על האיזון האקטוארי?
האיזון האקטוארי מושפע מגורמים דמוגרפיים [מוות / נכות] ומגורמים של תשואה, כך לירידות בשוק ההון יש השפעה שלילית על הפנסיה, כאמור קבוצת הפנסיונרים חשופה לשוק ההון בשיעור של כ- 40% מהנכסים.
עצמאי / שכיר בעל שליטה שהכנסותיו נפגעו, יכול להקטין את ההפקדות החודשיות שלו? מהי הפרמיה החודשית המינימלית שניתן להפקיד בלי לפגוע בכיסויים הביטוחיים?
לאור המצב אפשרנו פרמיה מינימלית [בחידוש / שינויים] בגובה 150 ₪, חשוב להבין כי השכר הקובע לנכות ושארים מושפע מגובה הפרמיה החודשית כך שירידה בפרמיה לאורך זמן עשויה להביא לירידה בהיקף השכר המבוטח לנכות ושארים.
איך יושפע השכר הקובע במקרה של אי תשלום פרמיה?
השכר הקובע מחושב לפי הגבוה מבין:
- ממוצע השכר המבוטח ב – 3 החודשים שקדמו לאירוע.
- ממוצע השכר המבוטח ב – 12 החודשים שקדמו לאירוע.
- ממוצע השכר המבוטח ב – 12 החודשים שקדמו ל 12- החודשים שלפני האירוע.
ירידה של הפרמיה עשויה לגרום לירידה בשכר הקובע לנכות ושארים.
בהתאם להוראות תקנון קרן הפנסיה לאחר הפסקה של תשלום פרמיה מופעל באופן אוטומטי מנגנון של "ארכת ביטוח" למשך 12 חודשים וכל עוד יש יתרה במרכיב התגמולים המכסה את עלות הכיסוי הביטוחי, לפי המוקדם.
בתקופת ארכת הביטוח העמית שומר על היקף הכיסוי לנכות ושארים כפי שהיה לו ערב הפסקת התשלום.
לאחר תום ארכת הביטוח ניתן לבצע הסדר ריסק וזאת ע"י העברת בקשה לקרן הפנסיה, בכל מקרה תקופת הסדר הריסק הינה למשך 24 חודשים או תקופת הרציפות של העמית לפי המוקדם.
חשוב לציין שמניין החודשים להסדר הריסק כולל בתוכו את החודשים של ארכת הביטוח.