
התנהלות כלכלית נכונה היא בין המיומנויות החשובות ביותר. בלעדיה היציאה מהבית ל”חיים האמיתיים” ושוק העבודה, לנצח תלווה בתחושה של חוסר אונים ובלבול. כדי להקדים תרופה למכה, כל הורה חייב להעניק לילדיו את הכלים הנכונים ולעזור להם לפתח מודעות כלכלית כמה שיותר מוקדם.
דמי כיס כאקט חינוכי
דמי כיס הם דרך מצוינת להדגים לילדים אחריות כלכלית ולהעניק להם תחושה של עצמאות פיננסית. בגיל הגן או בכיתות א’ ו-ב’, מומלץ להתחיל משקלים בודדים מדי שבוע ולאחר מכן להגדיל את הסכום לאורך ההתבגרות. חשוב לנהל איתם שיחה רצינית על האופן שבו ישקיעו את דמי הכיס, ולערוך תיאום ציפיות בנוגע לדברים שאתם לא מסכימים שירכשו באמצעותם.
הכוונה היא לכך שעליכם להעניק לילדיכם עצמאות כלכלית, אך רק עד גבול מסוים. זאת בשאיפה למנוע טענות כמו “מותר לי לעשות עם הכסף שלי מה שמתחשק לי”.
היו שותפים פעילים בקבלת ההחלטות הכלכליות ולמדו אותם על ההבדל בין “רוצה” לבין “צריך”. גם בגילאים צעירים ילדים יכולים להפעיל שיקול דעת בנוגע להוצאות שלהם. לכן חשוב לעודד אותם לחשוב לפני שהם מבזבזים ולו שקל אחד: החשיבה לפני ההוצאה היא מאבני היסוד של ההתנהלות הכלכלית הנבונה.
טיפ לחיים: מומלץ שלא להשתמש בדמי הכיס כאמצעי הענשה ובמיוחד להימנע מלקחת את הכסף שהילד הספיק לחסוך.
החלטות פיננסיות בסיסיות
בפעם הבאה שאתם הולכים עם הילדים לקיוסק או לפיצוציה, הקציבו להם מראש סכום מסוים ושאלו אותם מה הם יכולים לרכוש בסכום הזה. לצורך כך עברו על המוצרים השונים ועזרו להם להרכיב מספר “סלי מוצרים”. מודעות כלכלית מתפתחת ברגע שבו הילדים מבינים כי יש להם תקציב מוגבל ושיש להם מספר דרכים שבהן הם יכולים לנצל את כספם. כמו כן התנהלות כלכלית נכונה כרוכה ביכולת לדחות סיפוקים. לכן הזכירו להם מדי פעם שתמיד יש להם האפשרות לשמור את הכסף בארנק, להמתין לדמי הכיס הבאים וכך יוכלו לרכוש בקנייה הבאה, מוצרים יקרים יותר.
טיפ לחיים: משחקי לוח הם אמצעי מצוין לשכלול יכולת קבלת ההחלטות אצל ילדים. משחקים מומלצים הם למשל “כוח הכסף”, “Cashflow for Kids”, “האנליסטים” ומובן שגם “מונופול”, הישן והטוב.
חינוך לצרכנות נבונה מתחיל בבית
חינוך לצרכנות נבונה צריך להתחיל גם כן, כמה שיותר מוקדם. נהלו עם הילדים שיחות בגובה העיניים על מותגים, מבצעים ופרסומות ולמדו אותם על החשיבות של השוואת מחירים. הסבירו להם מדוע מוצר אחד עולה יותר מהאחר ועודדו אותם לחשוב האם המוצר היקר יותר, אכן מספק לו ערך מוסף שמצדיק את המחיר. גם אם בשלבים הראשונים לא תמיד תצליחו להעביר את המסר, עדיין תצליחו להטמיע את העיקרון לפיו חשוב לבחון את המוצרים לפני הרכישה ולא לרכוש באופן אוטומטי ללא מחשבה.
טיפ לחיים: ככול שהילד צעיר יותר, כך עליכם להיות ברורים ומדויקים יותר. כך לדוגמה אם מדובר בילד בגיל הגן, אתם יכולים לערוך השוואת מחירים בין שקית סוכריות קטנה אך ממותגת, לשקית גדולה אך שקופה של סוכריות במשקל.
בזיעת אפיך תאכל ממתקים
כדי לפתח מוסר עבודה מגיל צעיר, ניתן להציע לילדים לעבוד תמורת תוספת בדמי הכיס. בחרו במשימות שידרשו מהם להתאמץ (בגבולות הסביר) וכך תצליחו לגרום להם לקשר בין עבודה לשכר. בנוסף מדובר בדרך מצוינת לגרום לילדים להעריך את הכסף שהרוויחו: בדרך כלל הם יתייחסו בצורה שונה לכסף שהיה צריך להתאמץ כדי להרוויח אותו.
טיפ לחיים: נהלו דיון פתוח עם הילדים ועודדו אותם להציע משימות שעבורן יתוגמלו בדמי כיס מוגדלים.
למדו את הילדים על הלוואה וחיסכון
אם הילדים מעוניינים לרכוש דבר מה יקר יחסית ודמי הכיס לא מספיקים, הציעו להם לקחת הלוואה על חשבון דמי הכיס העתידיים. ההמלצה היא שלא לדלג על דמי הכיס אלא להמשיך לתת את דמי הכיס הקבועים ולהסביר שחלק מהסכום השבועי צריך לשמש להחזרת ההלוואה. כמו כן באפשרותכם להציע לילדים להתחיל לחסוך לטובת הרכישה במשך מספר שבועות או חודשים. גם במקרה הזה, מומלץ להכין תכנית מסודרת מראש ולפצל את הסכום הקבוע של דמי הכיס לשני חלקים: האחד עבור ההוצאות השוטפות והשני עבור החיסכון. כדי לעודד את הילדים לחיסכון, ניתן כתמריץ להגדיל מעט את דמי הכיס בכל שבוע שבו יצליח לחסוך חלק מדמי הכיס. כך תצרבו בתודעה שלו שחיסכון הוא דבר חיובי ומתגמל.
טיפ לחיים: זה הזמן להתחיל לחסוך לעתיד של הילדים שלכם במסגרת התכנית החשובה של משרד האוצר והביטוח הלאומי, “חיסכון לכל ילד”.
השורה התחתונה
האחריות לעתידם הפיננסי של ילדינו מוטלת על הכתפיים שלנו. במקום “לגונן” על הילדים מפני המציאות, העניקו להם מגיל כמה שיותר צעיר את הכלים להתמודד איתה. כדי שתוכלו לדעת אם המאמצים שלכם נושאים פרי, הגדירו לעצמכם מטרות ברורות ואחת למספר חודשים בדקו האם הצלחתם להשיג את היעדים.
החברה עושה מאמצים בכדי לוודא שהמידע המוצג בכתבה הינו המידע השלם והמדויק, אולם עשויים להיות שינויים ו/או להופיע בכתבה אי דיוקים ו/או שגיאות. הסתמכות על המידע הינה באחריות עושה השימוש במידע בלבד. החברה לא תישא באחריות כלשהי בגין כל נזק ו/או הפסד מכל מין וסוג שהוא העלולים להיגרם, בין במישרין ובין בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על מידע זה. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי או כל ייעוץ אחר המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הפניקס חברה לביטוח בע"מ.